Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Mesto Gabčíkovo
Mesto Gabčíkovo
Bős város

Művészeti Alapiskola

Elérhetőségek:

Cím: Základná umelecká škola – Művészeti Alapiskola Námestie Svätej trojice 1042 93005 Gabčíkovo

Telefon: +421 315 594 206

Mail: zusgabcikovo1@gmail.com

Web: www.zusgabcikovo.edupage.org

Igazgatónő: Mgr. Vida Gabriella, DiS.art.

Tanulók száma : 227 
Tagozatok: zenei, tánc és képzőművészeti 
Pedagógusok száma: 13

Gazdasági alkalmazottak száma: 3

A Bősi Művészeti Alapiskola 1990. szeptember elsején nyitotta meg kapuit, a zenét és képzőművészetet tanulni vágyó gyerekek előtt.
A tanulók száma akkor összesen 110 volt. Ebből 80 tanuló a zenei tagozaton, 30 tanuló pedig a képzőművészeti tagozaton kezdte el tanulmányait. 2004. szeptember 1-től az iskolán tánctagozat is működik.
Mára a tanulók száma elérte a 227-et, ebből zenei tagozaton 119, képzőművészeti tagozaton 66 és tánctagozaton 42 tanuló képzi magát rendszeresen a kiválasztott művészeti ágakban. Ebben is a művészeti iskolákra való igény és szükség látszik beigazolódni. Iskolánk immáron 29 éves fennállása alatt egy barátságos, sikeres, jóhírű intézménnyé forrta ki magát.

Iskolának előnye, hogy maga az iskola épülete a város központjában, közvetlenül a buszmegállóban található, így a beutazó gyerekek részére is könnyen elérhető. Éppen ezért a kedvező fekvése miatt a környező falvakból nagyon sokan választották a Dunaszerdahelyivel szemben. Az iskolát a bősi gyerekeken kívül a következő falvakból látogatják a tanulók: Csilizradvány, Szap, Nyárad, Várkony, Baka, Dercsika, Nádasd, Felbár, Sül, Bodak, Vajka, Doborgaz.

Esztétikusan, színvonalasan berendezett tantermekben folyik nap, mint nap a tanítás. Az iskolának nagyon szép, melegséget, családias hangulatot keltő 60 férőhelyes koncertterme is van az emeleten.

Az iskolánkon zenei, képzőművészeti és tánctagozat működik. A zenei tagozaton a gyerekek zongorán, szintetizátoron, gitáron, furulyán, ütős hangszereken, és énekelni tanulhatnak.
Vezető hangszerként még ma is a zongora szerepel, de utat tör magának már az ének és a gitár is. Mivel a zongora maga nagyon drága hangszer, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy vásároljon egyet, ezért az iskolán gyakorlóosztályt is rendeztünk be, hogy minden gyermeknek lehetősége nyíljon a tanulásra.

A tanítás a zenei tagozaton nagyon egyedülálló, specifikus. Ez elsősorban azért van így, mert a tanulók túlnyomórészt individuálisan, egyesével járnak a tanítási órákra. Így viszont teljesen más kapcsolat alakul ki a tanulók és a pedagógusok között, mely nagyban, többnyire pozitívan befolyásolja a gyerekek viszonyát az iskolához.

Minden évben nagy sikerrel rendezzük meg a már hagyományos Karácsonyi, Anyáknapi hangversenyeket, melyek színvonalát a képzőművészeti tagozat munkáinak kiállítása emeli. Ezen kívül tanulóinknak még számos nyilvános koncerten van lehetőségük szerepelni. Az évégi vizsgákat is osztálykoncertek formájában rendezzük meg, hogy a tanulók ne érezzék olyan feszélyezve magukat. Pedagógusaink nagy hangsúlyt fektetnek a darabok kiválasztására, próbálják minden gyermeknek megtalálni a megfelelő előadási darabokat. Ezért minden gyermeknek személyre szóló tantervet dolgozunk ki. A hangversenyek hangulatát hogy színesebbé tegyük, szorgalmazzuk a kamarajátékokat, melyek mindig nagy sikereket aratnak úgy a szülők, mint a tanulóink körében is. Nyitottak vagyunk a könnyűzene oktatás iránt is, hiszen a mai világban a gyerekek életében nagyon fontos helyen áll a könnyűzene. Így nagyobb kedvvel látogatják az órákat. Jobban megszeretik a hangszeres játékot is, és ez által, magát a zenélést szeretik meg.

Fő célunk pedig mindig is az volt, hogy megszerettessük és megkedveltessük ezt a csodálatos művészetet a gyerekekkel, s általuk a szüleikkel és ismerőseikkel. Hiszen valamikor még a kezdetekben Gróf Árpi bácsi mondotta egyszer egy karácsonyi hangverseny után: „Minden tiszteletem és elismerésem a zenét művelő emberek iránt, hiszen aki e csodálatos művészet tulajdonosa és művelője, az kifinomult lelkivilággal rendelkezik, s csak a jóra és a szépre hajlamos. Csak az lehet igazán boldog ember.“ És milyen igaza volt.

Minden évben megrendeztük a végzős diákok ünnepi hangversenyét és munkáiknak kiállítását is. Mondhatjuk, tanulóink ezzel a hangversennyel fejezik be 8 éves tanulmányaikat az iskolánkon, s egyben így tisztelegnek tanítóiknak és mondanak köszönetet szüleiknek a sok fáradozásukért, és támogatásukért. Ennek a hangversenynek külön atmoszférája, hangulata van. Jóllehet ez a hangverseny a legszebb, legfontosabb fellépésük mindannyiuk számára ezen az iskolán. Emlékül mindig kis ajándékot kapnak, és elkészítjük a tablójukat is, hogy mi is emlékezhessünk rájuk.

Büszkék vagyunk tanulóinkra, név nélkül mindegyikre, hiszen egytől egyig mind rászolgált a tiszteletre - mert a mai rohanó, pénzorientált, nyelveket előtérbe helyező, s egyben elgépiesedett világban, ők azok, kik többre vágynak, kik veszik a fáradtságot, hajlandók a szabadidejüket egy nemesebb dologra áldozni, - nálunk a Művészeti Alapiskolában.

Az egyes képzések időtartama, valamint az oktatás formái

Az iskolában, mind a három tagozaton előkészítő oktatás is folyik, melynek hossza legfeljebb 2 év lehet. Rácsatlakozik az alapoktatás, mely az oktatás I. és II. ciklusára oszlik fel.

Azalapoktatás I. ciklusa további két részre oszlik, az szerint, hogy az egyes részek milyen végzettséget nyújtanak a tanulóknak. Az I. ciklus 1. része négy éves időtartamú, és elvégzésével a tanulók elemi végzettséget kapnak. Rácsatlakozik az I. ciklus 2. része, szintén négy éves időtartammal, mely végén a tanulók alsó középfokú végzettséget kapnak.

Az alapoktatás II. ciklusa szintén négy éves időtartamú, mely rácsatlakozik az I. ciklusra.

Az iskolánkon felnőttképzés is folyik, mely szintén négy éves időtartamú.

Az iskola pedagóguskara a 2019/2020-as tanévben:

 • Mgr. Vida Gabriella, DiS.art. – igazgatónő, zongora, szintetizátor, furulya
 • Domonkos Gábor – gitár, hegedű
 • Bc. Ilka Gabriella, DiS.art. – zongora, ének, furulya
 • Mészáros Iveta, DiS.art. – zongora, szintetizátor
 • Mgr. Szendi Anita – zeneelmélet, zongora
 • Weisz Erzsébet, DiS.art. – tánc
 • Mgr.art. Ozsvald Anna – képzőművészet
 • Banyák József – ütős hangszerek
 • Csiba Zsolt – tánc
 • Lohner Mónika, DiS.art. – zongora, szintetizátor, furulya
 • Mgr. Kraus Margit, DiS.art. – furulya, zongora
 • Ladacsi Mónika – ének
 • Szabó Adrianna, DiS.art. – ének

Gazdasági alkalmazottak:

 • Nagy Anikó – könyvelő, bérelszámoló
 • Mészáros Lívia – takarítónő
 • Rákóczi Árpád – fűtő, karbantartó

felfelé