Ugrás a tartalomra Ugrás a menüre
Menu
Mesto Gabčíkovo
Mesto Gabčíkovo
Bős város

Asztalitenisz

Bősön a szervezett asztaliteniszezés az ötvenes években kezdődött, a feljegyzések szerint 1958-ban alakult meg a községi testnevelési egyesület asztalitenisz-szakosztálya. A minőségi ugrás az 1982-83-as idényben következett be azáltal, hogy a Beneš, Gajdos, Csaplár, Jozef Kmeť, Heizer összetételű csapat kiharcolta a kerületi bajnokság aranyérmét, így felkerült a divízióba.

A felnőttek sikere az utánpótlásnevelést is aktivizálta. A Heizer Ferenc vezette szakosztályon belül asztalitenisz-sportközpont alakult ki, amelynek edzéseit közel félszázan, zömében iskoláskorú fiúk és lányok látogatták.

A következő évtizedben azonban a lelkesedés lelohadt, a kilencvenes évek elejére mind a tömegvonzás, mind a minőségi sportszínvonal jelentősen visszaesett. A bősiek ekkor jobbára a kerületi és a járási bajnokságban vagy kisebb jelentőségű tornákon szerepeltek.

A sportközpont megszűnt, anyagi háttér nélkül az edzőteremben élték ki játékszenvedélyüket az asztaliteniszezés szerelmesei. Ebben a letargikus időszakban csak az idősebbek játszani akarása biztosította a fennmaradást.

Amikor már minden veszni látszott, a Bősi Állami Gazdaság biztosított anyagi hátteret a teremsport művelőinek. A Dušan Beneš, Bazsó István, Gajdos Imre, Csaplár László, Heizer Ferenc és az alkalmanként játszó Kozmér József összetételű férficsapat a kerületi bajnokság II. osztályának B csoportjában küzdve, az 1992-93-as évadban az 5. helyen végzett. A 24 mérkőzésből tizenegyszer győztek, háromszor döntetleneztek és tízszer kikaptak. A csapat húzóemberei: Heizer Ferenc 65,8 százalékos és Bazsó István 58,5 százalékos eredményességgel szerepeltek. Az utánpótlás legjobbjai, Czafik Attila, Csörgő Árpád, ifjabb Kozmér József és ifjabb Heizer Ferenc ugyanekkor a járási bajnokságban szerepeltek eredményesen.

Hogy a Bősi Sportklub alapítása után hetven évvel Bős asztaliteniszben is fellegvárnak számít - természetesen Dunaszerdahely és Hodos mellett - abban elévülhetetlen érdemeket szerzett támogatásával az alapiskola vezetősége és a község önkormányzata.

Az örökifjú Heizer Ferenc bizonyára még hosszú ideig "lelke" marad az asztalitenisz-szakosztálynak. Az edzésvezetésben segítségére van Csaplár László is, akiről tudni kell, hogy képesítése folytán rangos nemzetközi versenyekre is meghívják mérkőzésvezetőnek.


felfelé